STAFFAN

 

Staffans Släkt

Farfar Gustav Adolf Andersson från Bärsta, Stavby och Skäfthammar ( Gimo ).

Släkten var bönder i Bärsta by i Stavby församling. Farfars far, Anders Ersson var inte äldsta son så han fick inte ärva gården. Han var arrendator och bosatte sig i Alunda, Lundby utjord i Skäfthammar där farfar Gustav Adolf föddes. Familjen flyttade vidare till till trumpetarbostället på Svartnö, Söderön i Börstil. Farfar Gustav Adolf tog över arrendet och hans föräldrar flyttade in till en dotter i Östhammar. Farfar köpte ett hemman i Hanunda där hans första hustru dog. Som änkeman, med två små barn, flyttade han in till Östhammar där han träffade min farmor. Min far Arthur är född i Östhammar 1910. Familjen flyttade till Strömsbro i Gävle där farfar köpte en handelbod. 1916 flyttade de till Älvkarleby och drev en handelsbod där.

 

 

Farmor Julia Maria Abrahamsson från Ellan på Singö

Farmors far började som fyrvaktare på Understen när han fyllde 18 år och slutade sitt arbete där 45 år senare. Han övertog föräldrahemmanet på Ellan och hans hustru Margareta Jansdotter, bördig från Gräsö, och barnen flyttade iland och drev jordbruket. Julia arbetade som sömmerska i Östhammar. Hon erhöll en stadsfastighet i gåva av ägarinnan, enfiskaränka, för att hon skött om henne. Fastigheten låg på samma gata, S Tullportsgatan, som farfars fastighet.

 

 

Morfar Anders Gustav Larsson - Löfstrand från Nya Pershyttan i Nora

Morfars far Lars Petter Ersson, från V. Vingåker 1838, "utvandrade" till Nya Pershyttan, Nora där han gifte sig med skomakardottern Ulrika Andersdotter, född 1844 i Gamla Pershyttan. Paret bosatte sig hos Ulrikas far och styvmor. Lars Petter arbetade åt Ramshytte Bruk bl a i hyttan och en tid i gruvan. Torpet kom senare att kallas Lars-Pettertorpet. Paret första barn var tvillingflickor. När de var 14 år flyttad en av dessa, Karolina, till sin faster i Katrineholm som fosterbarn. Hon fick sedan ärva fastern och blev ett centrum för familjen. Morfar och flera av hans syskon kom till Katrineholm. Morfar blev bagare.

 

 

Mormor Anna Augusta Lundin från Bettna och Katrineholm

Mormors far Carl August Lundin var gift med Anna Sofia Finneman. De levde i Bettna. 1888 flyttade de in till Stora Malm och Katrineholms stationssamhälle där han arbetade som förman på ett glasmästeri. Hans far var tingshusvaktmästare i Katrineholm. De fick två döttrar. Mormor arbetade en tid hos sin blivande svägersta Karolina ( Bagar-Lina ). Mormor blev änka tidigt, 1932, med en 7 årig son, Bengt. Hon kom då till Bagarlina för att sköta om henne och sina svärföräldrar som flyttat till Katrineholm.

 

 

 

 

Annallisa